Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum

Vóór kinderen, tégen kanker!

De opbrengsten van de Queens Ride zullen naar het Prinses Máxima Centrum gaan. Het Prinses Máxima Centrum gaat de strijd aan tegen kinderkanker en is het nationaal kinderoncologisch centrum. Het werk dat dit Centrum doet is hard nodig: van de vier kinderen die de diagnose kanker krijgen, overlijdt nog steeds één van hen. Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst minder kinderen aan kanker zullen overlijden, wordt in het Prinses Máxima Centrum alle hoog complexe zorg en research voor deze kinderen bij elkaar gebracht. Deze hoog complexe zorg en research is echter zeer kostbaar. Daarom zetten wij ons door middel van de Queens Ride in voor het Prinses Máxima Centrum en gaan wij samen de strijd tegen kinderkanker aan. Fiets of wandel jij ook mee?

Eén nationaal kinderoncologisch centrum

Nadat er het idee ontstond voor één nationaal kinderoncologisch centrum is in 2014 het Prinses Máxima Centrum begonnen als eigen organisatie. Vanaf 2014 verlenen zij zorg aan de zieke kinderen en vanaf 2016 doet het Centrum ook zelf de research. Tijdens deze jaren werden de kinderen behandeld in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, omdat het Prinses Máxima Centrum nog gebouwd moest worden. Maar op 18 mei 2018 was het zo ver: het Prinses Máxima Centrum in Utrecht was klaar en de eerste kinderen konden op de nieuwe locatie worden behandeld.

Waar staat het Prinses Máxima Centrum voor?

De missie van het Prinses Máxima Centrum is duidelijk: ‘Ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven.’ Naast het genezen is het dus ook zeer belangrijk om de kinderen een optimale kwaliteit van leven te bieden, omdat zij op deze manier een plekje kunnen krijgen en behouden in onze samenleving. De medewerkers van het Centrum zijn enorm betrokken bij de zieke patiënten en zullen met veel passie en bezieling naar de kinderen toe hun werk uitvoeren. De kernwaarden van het Prinses Máxima Centrum, grensverleggend en gepassioneerd, sluiten dan ook perfect aan bij hetgeen waar het Centrum voor zegt te staan: ‘We gaan verder dan anderen ooit gegaan zijn, en we doen dat met hart en ziel.’ Omdat alle hoog complexe zorg en research in het Prinses Máxima Centrum is geïntegreerd, kunnen er stappen worden gezet naar het genezen van meer kinderen met kanker.

kind speelt op een oranje skelter in het Prinses Máxima Centrum

Middelpunt

Voor het Centrum zijn de kinderen, maar ook hun gezin enorm belangrijk. Er zal alles aan worden gedaan om zo goed en zo kwaad als het kan verder te gaan met het dagelijks leven en de ontwikkeling van de patiënt. Binnen het Prinses Máxima Centrum wordt dit ontwikkelingsgerichte zorg genoemd. Als onderdeel van deze zorg is er in het Prinses Máxima Centrum van alles te doen voor kinderen en hun ouders, zodat er ook de nodige ontspanning en afleiding is. Zo is er voor de kinderen maar ook voor hun familie en vriendjes een bouwspeelplaats, muziekruimte, gaming room, bibliotheek en zelfs een sporttuin. 

Wat doet het centrum met donaties?

Donaties voor het Prinses Máxima Centrum zullen bij de Prinses Máxima Centrum Foundation terechtkomen. De Foundation zal dit geld gebruiken om projecten, die niet door zorgverzekeraars worden vergoed, te verwezenlijken voor het Centrum. De donaties worden geïnvesteerd in vier domeinen:

  • Kind & ontwikkeling;
  • Research;
  • Academy & outreach;
  • Smart hospital.

Projecten

Aan de verschillende domeinen zijn verschillende projecten gekoppeld. Waaraan worden donaties dan specifiek besteed? Voorbeelden van projecten waarin het Prinses Máxima Centrum de donaties investeert zijn:

  • Ruimtes in het Centrum voor ontspanning en beweging;
  • Apps zodat meer zorg thuis plaats kan vinden;
  • Genomics, een technologie die ontwikkeld en toegepast moet worden om zo uiteindelijk meer kinderen te kunnen genezen;
  • Ouder-Kind Kamers in het Prinses Máxima Centrum;
  • Een gecombineerd digitaal patiëntenplatform;
  • Activiteiten voor de kinderen van het Máxima.

Pinksterweekend 
22, 23 & 24 mei 2021

Routes door heel Nederland
Racefietsroutes.nl